Cukrzyca, zespoły metaboliczne, dziesiątkują ludzkość i są obecnie jednym z głównych zagrożeń zdrowotnych występujących w społeczeństwach zachodnich. Dlaczego tak się dzieje? Problem jest złożony i wynika ze stosowania niewłaściwej diety (przejadanie się, szczególnie niezdrowym pokarmem), ograniczenia wysiłku fizycznego, zmian w trybie pracy i [...]
BCAA to izoleucyna, leucyna, walina. Są to aminokwasy rozgałęzione kluczowe dla wzrostu mięśni, największe działanie jest przypisywane leucynie. Funkcjonuje nawet termin progu leucynowego (dotyczy określonej ilości aminokwasu w porcji protein). W niektórych opracowaniach pojawiła się sugestia, iż te aminokwasy są związane z opornością insulinową. [...]
[...] azotu rozszerzają naczynia krwionośne w naszym organizmie, przyczyniając się do mocniejszego przepływu krwi. Dzięki czemu nasze mięśnie są lepiej ukrwione,wyglądają na dużo większe oraz są lepiej podkreślone. Jednak ma to nie tylko wpływ na chwilowy wygląd naszych mięśni. Wydatniejszy przepływ krwi przyczynia się do dużo efektywniejszego [...]
[...] lub interwały. Mają one wpływ na glikogen, system hormonalny, a pośrednio na regenerację i hipertrofię. Podsumowanie Bieganie, piłka nożna, sporty walki, gdzie spotyka się dużo biegania (boks, kickboxing, boks tajski), nie są sprzymierzeńcami kulturysty. Z pewnością nadmierna, dodatkowa aktywność hamuje przyrost masy mięśniowej, siły i mocy. W [...]
[...] być zrozumiałe. Ludzie wolą zapytać kogoś, a nie poświęcać czas na zgłębianie podręcznika czy filmu instruktażowego. Jeśli celem jest redukcja, w diecie powinno być dużo warzyw, a mało produktów o wysokiej gęstości energetycznej (tłuszcze, tłuszcze połączone z węglowodanami). Wystarczy wykluczyć najpopularniejsze produkty o wysokim [...]
Od wielu lat różnego rodzaju produkty węglowodanowe „zalewają” rynek. Jeśli czytałeś którekolwiek z moich opracowań, na pewno pamiętasz, iż nie jestem zwolennikiem nadmiernego faszerowania sportowców węglowodanami. Według zapewnień marketingowych „nowe, lepsze” węglowodany w rodzaju vitargo „miażdżą” zwykłe maltodekstryny (będące głównym [...]
Odżywek węglowodanowe w diecie sportowca posiadają znamiona funkcjonalne. Produkty tego typu stosowane są w około treningowo, a ich celem jest podniesienie możliwości wysiłkowych. Przyglądając się charakterowi samego treningu, to głównie sportowcy wytrzymałościowi wykorzystują wsparcie suplementami na bazie węglowodanów z elektrolitami. Jednak nie [...]
[...] - odpowiedzią nie jest kopiowanie diet wyczynowców. Przekarmianie niesie poważne skutki zdrowotne. Niektórzy ludzie tolerują większe ilości pokarmów, nie zyskując dużo tkanki tłuszczowej – ale nie możesz liczyć na to, iż należysz do tych wybrańców. Ponadto u wielu ludzi zmiany z wiekiem powodują łatwiejsze otłuszczanie się. Osoby [...]
Większość ludzi wyolbrzymia mało istotne czynniki, a ignoruje lub nie dostrzega znacznie ważniejszych problemów. Oto najczęściej ignorowane kwestie, które mogą mieć kolosalne znaczenie dla procesu redukcji tkanki tłuszczowej, a tym samym zachowania zdrowej sylwetki, jak i samego zdrowia. Ustalono to w badaniu, którego wyniki opublikowano na [...]
Trening aerobowy dla niektórych osób wydaje się koniecznością, dla innych nadmiarową, wręcz szkodliwą czynnością. Jak wyjaśnić tę sprzeczność? Czy aeroby nie przynoszą żadnych rezultatów? Czy liczą się tylko interwały? Jakie są najlepsze formy aerobów i kiedy umieścić podobny trening w planie? Tego wszystkiego dowiesz się z lektury poniższego [...]
Niedawno zostałem zapytany o idealny posiłek przed biegiem na 3 km i czas dostarczenia energii do ustroju. Od razu warto zaznaczyć, że nie istnieje idealna dieta, posiłek ani żadne inne rozwiązanie. Każda osoba ma indywidualne predyspozycje, w innym tempie trawi pokarmy, inaczej metabolizuje leki, w innym tempie odnawia glikogen mięśniowy. Dlatego [...]
W XXI wieku nadal wiele osób traktuje wszelkie zamienniki żywności, żywność funkcjonalną, białka serwatkowe, białka kazeinowe, aminokwasy, węglowodany (w żelu, w proszku, batony) i inne, drobne przekąski jak „chemiczne zło”. Jest to po części absurdalne, a trochę żenujące, biorąc pod uwagę, że te same osoby nie mają żadnych hamulców, by sięgać po [...]
Większość informacji publikowanych w Internecie jest kiepskiej jakości. Wiedza powielana na Facebooku i w postaci infografik często jest pełna błędów. Dlatego podstawowym i niezbędnym źródłem informacji o odżywianiu powinny być książki. Przy tym nie mają być to publikacje modnych dziennikarek (które często nie wiedzą, o czym piszą), guru [...]
W dzisiejszym opracowaniu rzucę trochę światła na dwa zmitologizowane hormony. Większość opracowań dotyczących kortyzolu i estradiolu nie jest oparta o wyniki badań, ale domysły i hipotezy. Postanowiłem przytoczyć trochę faktów i być może przy okazji zwalczyć pokutujące mity i wyjaśnić nieporozumienia. Wysoki poziom estrogenów może zmniejszyć [...]
[...] wychwyt i składowanie tłuszczu (lipogeneza) w komórkach, które „magazynach” tłuszczu (adipocytach). To znaczy, że w bezpośredni sposób sprzyja tuczeniu. Czy warto pić dużo mleka? Dwudziestu czterech 8-letnich chłopców poproszono o przyjmowanie dodatkowo około 53 g białka dziennie. 12 chłopców dostarczało proteiny w postaci 1,5 l [...]
Wiele osób upiera się, że „mało je”. W rzeczywistości nikt nie jest w stanie skontrolować podaży energii tej osoby, więc może ona opowiadać, że odżywia się wodą i sałatą lub „rybą na parze i warzywami”. Jednak często waga takich osób nie odzwierciedla podobnych deklaracji. Gdzie może tkwić problem? Źle wyliczone zapotrzebowanie energetyczne [...]
Proszę nie sugerować się kinem akcji, szczególnie z USA. Podobne filmy nie mają nic wspólnego z życiem. W filmach z USA „napakowani herosi” biegają ze stertami ciężkiej broni przez całe godziny. Podciąganie się na drążku wysokim - odbywa się w stroju sportowym. Minimalna wysokość drążka wysokiego do wykonania ćwiczenia – 220 cm. Na komendę [...]
[...] Komentarz Większość kobiet z badanej grupy była otyła (lub miała nadwagę), miały średnio prawie 39% tkanki tłuszczowej, a to o dobre kilkanaście punktów procentowych za dużo. Jak widać nawet taka drobna zmiana, jak przejście z tłuszczu nasyconego, zwierzęcego oraz ze zwierzęcych, jednonienasyconych kwasów omega-9 na jednonienasycone i [...]
[...] działania kreatyny, co powiązane będzie znasileniem jej oddziaływania na organizm. Dodatkowo często zdarza się tak, że osoby, nie czujące suplementacji pojedynczym środkiem, dużo lepiej opisują działanie stacka i wyżej oceniają suplementację tego typu. Główne zalety korzystania ze stacków Silne działanie wspomagające rozwój siły. Podobnie jak [...]
[...] w skrobię oporną (HRS), dostarczając kluczowych informacji na temat wpływu interwencji dietetycznych na mikrobiom jelita. Połączone dane wykazały, że dieta dostarczająca dużo skrobi opornej spowodowała wzrost stosunku Firmicutes do Bacteroidetes, w tym wzrost względnej liczebności niektórych specyficznych członków Firmicutes i jednoczesny [...]